SUAŠ na facebooku SUAŠ na youtube

Nastavite za domačo stran

 
 

Poročilo o strokovni ekskurziji: AMSTERDAM / NIZOZEMSKA – 5 DNI

 
 
Ekskurzije v Amsterdam se je udeležilo 37 dijakov 1., 2. In 3 letnika ter 3 profesorice: Eda Bajramović, Alenka Slana in Zdenka Bregant Muha.

Z dijaki smo se zbrali na Roški cesti v Ljubljani, 10.6.2009 ob 17.30 uri. Na pot smo se odpravili ob 18.uri in nadaljevali nočno vožnji skozi Avstrijo v Nemčijo.

V jutranjih urah smo prispeli v Köln, kjer smo si ogledali katedralo ter nadaljevali po v Nizozemsko. Prvi postanek smo imeli v slikoviti vasici ZAANSE SCHAANS, kjer smo si ogledali izdelovanje znamenitih holandskih sirov, sire smo tudi poskusil. V vasici, ki je muzej na prostem smo si ogledali tudi izdelovanje cokel ter delovanje mlinov na veter. Naslednji postanek smo imeli v vasici VOLENDAM, ki slovi kot zbirališče umetnikov z vsega sveta. V prijetnem mestecu smo imeli kosilo, kjer smo lahko poizkusil razne nizozemske specialitete. Pot smo nadaljevali skozi mesto EDAM, ki nas navdušil z lepo urejenimi pročelji hiš iz 17.stoletja. Pot smo nadaljevali mimo Amsterdama, v hotel.
Po zajtrku smo se odpravili v Amsterdam, kjer smo si med panoramsko vožnjo ogledali mesto. Nato smo si ogledali brusilnico diamantov, kjer so nam pokazali na kašen način obdelujejo drage kamne, lahko smo si tudi ogledali izdelke. Po ogledu brusilnice smo se z ladjico odpeljali po amsterdamskih kanalih in dobili vtis o mestu. Zanimive so bile predvsem hiške na reki. Po vožnji z ladjico smo na Muzejskem trgu obiskali Državni muzej (Rijksmuseum), v katerem smo si lahko ogledali Rembrandtovo Nočno stražo in uživali v delih ostalih impresionistov, nekaj otrok si je ogledalo tudi Van Googh muzej.

Popoldne nas je očaral mogočni trg Dam, ki ga krasi Kraljeva palača, Nova cerkev, Nacionalni spomenik... V centru mesta smo imeli prosti čas za kosilo in nakup spominkov. Vsi skupaj smo bili navdušeni nad mestom. Po kosilu smo se odpravili do Zahodne cerkve. Ogledali smo si tudi hišo Ane Frank ter znameniti kostanja, ki ga mala Židinja opisuje v svojem dnevniku. Za konec pa smo se zvečer sprehodili še po znameniti Rdeči četrti.

Zadnji dan smo se poslovili od hotela in Amsterdama ter se odpeljali proti DEN HAAGU - upravni prestolnici Nizozemske. Med panoramsko vožnjo skozi mesto smo si ogledali vzhodni in zahodni del mesta ter dobili vtis kako je mesto urejeno. Ustavili smo tudi pred palačo miru. Pot smo nadaljevali v severnomorsko letovišče SCHEVENINGEN, kjer so Nizozemci že dobili svoj boj z morjem. V mestu smo se ustavili, kjer smo imeli prosti čas, najbolj pogumni pa so se celo skopali v Severnem morju.

Po počitku na soncu smo se odpeljali v mestece DELFT, ki slovi po porcelanu. Ogledali smo si delavnico in izdelavo porcelanskih izdelkov. Ustavili smo se v mestecu Delft, kjer smo bili očarani nad slikovitostjo staromestnega jedra. V mestu smo imeli tudi čas za pozno kosilo.

Pot nas je dalje vodila v ROTTERDAM, ki je največje pristanišče ob Severnem morju. Panoramska vožnja po mestu in pristanišču. V pristanišču smo imeli krajši postanek, kjer smo se lahko povzpeli tudi na panoramski stolp, kjer smo imeli krasen razgled na mesto. Po ogledu Rotterdama smo se odpravili proti domu.





 
     

 
 

FOTOGALERIJE

 
 

 

 
     
   

© Srednja upravno administrativna šola Ljubljana | 2010 | Vse pravice pridržane