SUAŠ na facebooku SUAŠ na youtube

Nastavite za domačo stran

 
 

Strokovna ekskurzija ROMUNIJA - TRANSILVANIJA – 4 DNI

 
 
Ekskurzije v Transilvanijo se je udeležilo 32 dijakov 1., 2. in 3 letnika ter 3 profesorice: Eda Bajramović, Alenka Slana in Maja Ipavec.

Z dijaki smo se zbrali na Roški cesti v Ljubljani, v četrtek 17.6.2010 ob 19.30 uri. Na pot smo se odpravili ob 20.uri in nadaljevali nočno vožnjo skozi Madžarsko v Romunijo.

V jutranjih urah smo prispeli na mejni prehod Bors in vstopili v Romunijo. Po prehodu meje smo kmalu lahko videli, kakšne posledice je pustila 45-letna vladavina trdega komunizma v tej državi. Pot nas je vodila mimo mesta Oradea do mesta CLUJ NAPOCA, ki je glavno mesto province TRANSILVANIJE, ki je najslikovitejša in najbolj romantična provinca v državi. V tej pokrajini smo lahko občudovali do neba vzpenjajoče vrhove, jezera in prečudovite doline, legendarne dvorce in gradove, lesene cerkve z visokimi strehami. Pot nas je vodila pod Karpate in ustavili smo se v mestu Brasov, kjer smo lahko začutili duh krvoločnega grofa Drakule. Sprehodili smo se skozi mesto in začutili kako se resnica, legenda in domišljija med seboj prepletajo.

V romunskih šolskih učbenikih je grof prikazan kot domoljub in prvak reda v takratnih divjih časih. Ostali svet pa ga predvsem pozna iz filma, posnetega po romanu Brama Stokerja. Kot otrok je bil v turškem ujetništvu in tam se je naučil turških mučilnih tehnik, po katerih je kasneje postal znan. Ogledali smo si GRAD BRAN, kjer so snemali filme o grofu. Najverjetneje pa grof tukaj ni nikoli živel. Na poti v hotel smo se ustavili še v kraju MEDIAS, kjer smo ogledali zanimivo gotsko cerkev.Sv. Margarete..

3. dan po zajtrku v hotelu smo se odpravili na pot v mesto srednjeveško mesto SIGISHORA, mesto je pod zaščito UNESCA in se nahaja v srcu province. Mesto nas je navdušilo z arhitekturo 14. stoletja, z urnim stolpom in citadelo. Mesto je tudi rojstni kraj grafa Dracule. Med sprehodom po mestu smo si ogledali tudi hišo imenovano »Casa Vlad Dracul«, kjer je živel oče Vlada Tepeša »Dracule. Pot smo nadaljevali v mesto BRASOV, kjer smo si ogledali dvorec iz 14.stoletja.
Po ogledih smo nadaljevali pot do hotela.

4. dan smo so odpeljali v CLUJ NAPOCE, glavno mesto Transilvanije. Sprehodili smo se med znamenitostmi CLUJ NAPOCE, kot so Tailorjev stolp, pravoslavna katedrala, Palača pravice,…
Po ogledu smo se odpravili proti domu mimo Oradeje ter dalje na Madžarsko in Slovenijo.


 
     
 

FOTOGALERIJE

 
 

 

 
     
   

© Srednja upravno administrativna šola Ljubljana | 2010 | Vse pravice pridržane